Saturday, May 8, 2010

Cara Membuat Favicon Kita Sendiri


Korang tahu apa tue Favicon?

Favicon adalah satu logo atau lambang yang muncul pada sebelah address browser kita. Kebiasaannya kita dapat lihat Favicon dengan jelas apabila menggunakan mana-mana version Mozilla Firefox. ( broswer lain aku tak pasti sgt). Sebagai contoh website httpp://www.blogger.com/ ., Korang boleh nampak Favicon dia seperti icon yang di atas tue.

Sebenarnya kita sebagai pengguna blogspot pun mampu mengubah icon tersebut. Caranya mudah saja. Hanya beberapa langkah.


Caranya :


1. Upload gambar korang yang tersendiri yang hendak dijadikan Favicon kemana-mana laman web gambar. Setelah selesai, ambil URL atau address gambar tersebut dengan klik kanan kepada gambar tersebut dan pilih properties.

2. Copy address gambar tersebut sehingga habis.

3. Dah selesai? Jom ke langkah seterusnya.

Sekarang tugas kita hanya tinggal beberapa langkah saja lagi iaitu untuk upload coding diatas ke dalam blogger templete kita iaitu dengan masukkan ke dalam Edit HTML.


Caranya :

1. Pergi ke Dashboard dan pilih Layout

2. Pada bahagian Layout, klik Edit HTML

3. Dalam banyak-banyak coding tue, cari perkataan seperti berikut.

</head>

4. Paste ayat kat bawah nie dibawah perkataan diatas.

<link href='URL-FAVICON-KITA' rel='shortcut icon'/>
<link href='URL-FAVICON-KITA' rel='icon'/>

5. Save lepas siap.

Pemasangan Favicon selesai. Selamat mencuba !!

11 comments:

  1. Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

    Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
    Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

    "SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

    P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
    DISINI

    "Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
    Wallahualam.

    "Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

    blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

    ReplyDelete
  2. Salam. A good start in posting tutorial :)
    Hope that after this rajin2 lagi update ngan latest info oke?

    Good luck and keep up!

    ReplyDelete
  3. bujang susah : thx atas link n jadi first komentor kat blog nie =)

    Zikr : thx u.. hehe

    Nurfaiz : ok.. thx for supporting me =)

    ReplyDelete
  4. tq tutorial ni :) nk buat tp malas btul nk mengupload pic.. heheee

    ReplyDelete
  5. Nur -al- Ain : upload dalam entri pon boleh jer.. pastu juz amik url dia jer.. hehe.. simple jer kan? =)

    ReplyDelete
  6. ...bnde ni la yg sye crik ni..tq ya Mr.Zoro.
    ~*wink *wink

    ReplyDelete
  7. salam naz, mengenai favicon, ianya hanya boleh dilihat sekiranya kita menggunakan firefox sahaja. IE TIDAK berfungsi kecuali kita menggunakan server atau self-hosted.

    ReplyDelete
  8. yes, akhirnya baru dapat buat favicon sendiri.
    =)

    ReplyDelete

Pendapat korang adalah amat dialu-alukan.